София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Кюрдски доброволци задържаха французойка

Заподозряна е за вербуване на бойци за Ислямска държава

6 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Кюрдски доброволци са задържали в Северна Сирия французойката Емили Кьониг. Това съобщава в. „Уест Франс” (Ouest-France) като се позова на майката на Кьониг. „Говорих с дъщеря си в края на миналата седмица. „Тя е в кюрдски лагер за бежанци и в момента я разпитват и измъчват”, каза пред изданието жителката на Лориан. 
Емили Кьониг е включена в черния списък на ООН и САЩ за най-издирваните терористи по подозрение, че вербува бойци за джихадистите от терористичната групировка „Ислямска държава”.
Според Ouest-France, 33-годишната Кьониг, която е дъщеря на жандармерист, е попаднала под влиянието на радикалния ислям, докато е била омъжена за алжирец, като тя също е приела исляма. 
Житейската история на Емили , достойна за холивудски филм, минава през множество перипети. Първият й съпруг е арестуван за трафик на наркотици. По-късно тя сменя името си на Самра, започва да покрива главата си и заминава за Сирия. Тя остава в Лориан  с двете си деца и втория си съпруг, който по-късно е убит.
След това, тя приела името Ума Тауаб. Смята се, че е привлякла в редиците на Ислямска държава най-малко 200 французи. Призовавала е за нападения срещу правителствени институции във Франция и срещу френски военни. Тя е снимана и в няколко пропагандни видео клипа, в които призовава за джихад.