София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

КНДР се закани, че ще превърне Япония в пепел

Причината е „враждебната“ политика срещу Северна Корея

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Председателят на комитета на КНДР по защита на мира, обеща да превърне Япония в пепел, преди да направи същото със САЩ. Официалното изявление на чиновника цитира централната телефона агенция на Корея.

"Ако наистина Япония се безпокои за своята безопасност, тя трябва да се откаже от враждебната политика по отношение на КНДР и да премахне от териториите си американските бази. Тя трябва да знае, че архипелагът може да бъде превърнат в пепел още преди това да се случи със САЩ“, се казва в изявлението.

Чиновникът напомня на Япония, че е островна държава и не бива да се впуска в авантюра, изправяйки се лице в лице с непобедимата и безпощадна ядрена държава, каквато е Северна Корея.

Раздразнението на КНДР идва след заявения от Япония съюз със САЩ, който всеки път прави коментар на провежданите в последно време изпитания на балистични и крилати ракети от Северна Корея.