София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

КНСБ: 2301 лв. са необходими за издръжка на 4-членно семейство

Тези средства, обаче, покриват само основните потребности на домакинството

6 годиниОбщество 9 Боряна Райчева

2301 лева са необходимите средства за издръжка на четиричленно домакинство - двама родители и две деца, според изследване направено от КНСБ. Тези средства покриват само основните потребности на семейството. 575 лева са необходими за месечната издръжка на човек от семейството. В София издръжката на един човек е с 200 лева по-висока.

Поскъпват най-вече основни хранителни стои и енергийни източници. При ниските доходи се натоварва бюджетът на бедните домакинства. Устойчиво се запазва високият дял на бедните лица, от което следва ,че разпределението на доходите в страната е неравномерно.

От началото на годината динамиката на средната работна заплата запазва тенденция на последователно нарастване спрямо същия период на предходната година.

От КНСБ заявиха, че и през следващата година за работещите в социалния и здравния сектор не е предвидено повишение на заплатите. “А дали трябва да се говори само за доходи в най-бедната държава на ЕС мисля, че е риторичен въпрос. Очевидно е, че трябва да се говори за доходи. Вярно е, че за следващата година имаме най-големия бюджет и като приходи и като разходи, откакто има бюджет в България - около 3 млрд. и 500 млн. лева повече ще бъдат похарчени. От тях обаче за заплати ще бъдат похарчени само половин милиард”, коментира Пламен Димитров от КНСБ.

Пред БНТ от Божидар Данев, от Българската стопанска камара, коментира, че доходите в страната са ниски, защото „икономиката не произвежда, защото няма инвестиции. Не може една страна да се развива без чуждестранни инвестиции“.