София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

КНСБ: Част от българите може да не преживеят зимата

Според синдикалистите само 1,4 млн. от хората нужните им за живот пари

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Само 1,4 милиона от българите могат да си позволят това, което им е нужно, а са им нужни поне по 1200 лева на човек.” Това заяви пред bTV  президентът на КНСБ Пламен Димитров. 
 
Според синдикалиста пълзящите нагоре цени на повечето стоки и услуги ще доведе до това, че част от българите с най-ниски доходи трудно ще преживеят зимата, тъй като няма да успея да си платят сметките за отопление. В тази връзка, Димитров обясни, че единственият начин за справяне със ситуацията е подпомагане на най-уязвимите социални групи, като се увеличат енергийните помощи за тях.
 
Колкото до генералното решаване на проблема с ниските доходи, а именно политики, които в дългосрочен план да доведат до подобряване на стандарта на живот, президентът  на КНСБ заяви, че е това трябва да се случи като се стимулира икономиката и обясни, че е скептичен към непазарните мерки.  Затова той обясни, че призивът на  Красимир Каракачанов към търговските вериги за фиксирани цени на стоките от първа необходимост, е труден за изпълнение.
 
Димитров беше категоричен по въпроса, че  съществуващия в момента таван на пенсиите трябва да падне, тъй като възрастните хора, които цял живот са внасяли пари, следвало сега да получават нужното им за нормален живот.
 
Труден  за изпълнение според синдикалиста е и призива към търговските вериги за фиксирани цени на стоките от първа необходимост,  каквото е предложението на Красимир Каракачанов.