София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

КОД ЧЕРВЕНО: Очакват 50 градуса в Европа

Рекордни жеги в събота

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Температурите могат да счупят рекордите в Европа през идната седмица с предупреждения за горещо време в голяма част от Испания и Португалия. Има вероятност термометрите да ударят над 50 градуса по Целзий, пише „Гардиън“.

Събота се очаква да бъде най-горещият ден от седмицата в Европа.

Горещата вълна идва от  "облака от много сух, горещ въздух от Африка", сочат метеоролозите. Според данни на Met Office рекордът за Испания е 47.3 ° C, записан на 13 юли 2017 г., а за Португалия - 47.4 ° C на 1 август 2003 г.

„Има голям шанс да термометрите  да ударят 50 градуса“, сочат учените, допълвайки, че това може да се случи във вътрешността на страната. Крайбрежните курорти, където тен събират стотици хиляди туристи, също се очаква да бъдат сериозно горещи.

Испанските власти започнаха да извършват спешна подготовка за интензивната гореща вълна, която се очаква да продължи поне до неделя. Най-малко 27 от 50-те провинции в Испания обявиха  "екстремен риск", тъй като температурите изглежда започват да се покачват бързо.

Най-лоша би била ситуацията, ако горещата вълна удари Испания, близо до границата с Португалия, където близо 11 000 пожарникари и 56 самолета са в режим на готовност, за да се справят с горските пожари.

Рискът от пожар е висок, според картата на Европейската обсерватория за сушите. Германия е на същото ниво на риск като Португалия, Испания и Турция.

Температурите в Южна Франция също се очаква да се повишат, като се очаква високи стойности около 40 ° C в рамките на дни.

Топлинната вълна може да има сериозни последици за здравето на почиващите. Лекарите съветват хората да стоят настрана от слънцето, да избягват дългия престой в басейна и да не се хранят твърде много.  „Прегряването може да доведе до увреждане на мозъка и смърт в най-лошия случай", посочват медици.

Горещата вълна уби в Япония 65 души за седем дни.