София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Колата на Хитлер се продава

Търгът за автомобила ще се проведе на 17 януари

6 годиниЛюбопитно 8 Боряна Райчева

Известна американска аукционна къща обяви, че на 17-ти януари желаещите ще могат да наддават за изключително атрактивен експонат, а именно парадният автомобил на Адолф Хитлер.
Мерцедесът има изключително висока историческа стойност, обясняват от аукционната къща.
Той е закупен в края на юли 1939 г., малко преди избухването на Втората световна война. Поръчката на возилото с регистрационен номер 1А 148461 е направена от личния шофьор на Хитлер- Ерих Кемпка.
Серийният модел 770 K, наричан „Голям мерцедес“, е представлявал нещо необикновено за времето. Лимозината е дълга 6 метра и предлагала място за 8 души. Задвижвана е от 8-цилиндров двигател с обем от 7,7 литра. Колата има мощност от 230 конски сили и е можела да развива невероятната за времето си скорост от 160 км/час. 
 Любопитен факт е, че от този модел заводът на „Мерцедес“ в Зинделфинген е произвел само 88 бройки в годините от 1938 до 1943 г. Други известни притежатели на лимузината са японският император Хирохито, норвежкият крал, испанският диктатор Франко и Папата.
Сведеният показват, че автомобилът е бил използван от Хитлер при всякакви тържествени  събития. Пример са посрещаенето на италианския диктатор Бенито Мусолини в Германия, с когото с Хитлер дефилират по улиците на  Мюнхен именно с това возило.
След края на Втората световна, колата попада в американски ръце, без първоначално да се знае на кого е принадлежала. След това през годините сменя множество собственици в Европа, като от аукционната къща не искат да разкрият името на настоящия й притежател. От там се надяват новият собственик да я изложи в музей и така тя да стане част от експозиция, свързана с Втората световна.  Това, което обаче е сигурно е, че 10% от продажната цена ще отидат за проекти, свързани с изследването на националсоциализма и Холокоста.