Гледай
на живо

Колко души бяха на протеста пред Народното събрание

Ще продължат ли събиранията пред парламента

Противоречиви са твърденията за броя на участниците в протеста пред Народното събрание в понеделник вечерта. Според бившия депутат Димитър Байрактаров са дошли около 350 души от цяла България, според властите и повечето медии – протестиращите са били около 100 души.

По-рано министър-председателят Бойко Борисов обяви, че ако дойдат повече от 300 човека, той ще си даде оставката. В отговор лидерът на „Воля“ Веселин Марешки каза, че ще са повече и призова премиерът да се оттегли веднага. Призивът му беше подкрепен от БСП и ДПС.

Във ФБ един от хората, които се представят като организатори на протеста, обяви, че той се е провалил, но присъствието на множество полицаи е доказателство, че властта се страхува и е склонна да прави отстъпки, ако бъде заплашена.

Протестиращите в понеделник обявиха, че протеститеще продължат.

Пред телевизия „Евроком“ един от активистите Димитър Байрактаров каза, че протестиращите искат разпускане на Народното събрание и нова конституция.

Според бившия депутат сегашната политическа система гони хората от страната, а България се е превърнала в символ на корупцията.