София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Коми ще говори пред сената

В екипа на Тръмп се опасяват от импийчмънт

7 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Бившият директор на ФБР Джеймс Коми се е съгласил да даде публични показания по разследването за руската намеса в президентските избори в САЩ. Коми ще бъде изслушан през юни, на открито заседание на сената. Очаква се той да даде повече информация за разследването и да разкаже за събитията, довели до уволнението му.

"Надявам се, че показанията на бившия директор ще помогнат да намерим отговорите на някои въпроси, породени при изненадващото уволнение на Коми от президента." - коментира сенаторът от Вирджиния Марк Уорнър.

Междувременно CNN съобщи, че адвокатите на Белия дом вече са започнали подготовка по защитата на Тръмп в случай, че се стигне до процедура по импийчмънт.
Според други започването на процедура по импийчмънт е малко вероятно, но през последните дни юристите в президентската администрация са започнали консултации с експерти по темата.

По-рано в американските медии се появи информация, че Тръмп се е похвалил на руския външен министър Сергей Лавров с уволнението на "смахнатия" Коми. Според публикация на в. "New York Times", позована на източник от Белия дом, Тръмп е казал пред руските официални лица: "Току-що уволних директора на ФБР. Той е луд, просто се е смахнал."

В статията се посочва, че служител на администрацията е прочел пред вестника стенографски бележи от срещата в Овалния кабинет между Тръмп и Лавров. Достоверността на стенограмата е потвърдена от втори източник. Говорителят на Белия дом Шон Спайсър не е опровергал достоверността на изтеклата информация. Самият Тръмп призна, че е уволнил Коми заради това, че е отказал да прекрати разследването за сговор между неговия изборен щаб и агенти на Кремъл, посочва Би Би Си.

Наред с това CNN съобщи, че по време на президентската кампания представители на Кремъл са се хвалели, че са създали "здрава връзка" с бившия президентски съветник Майкъл Флин, както и че разчитат да го използват като инструмент за влияние върху Тръмп и екипа му.

Тези разговори на руските чиновници са обезпокоили служители на американското разузнаване, които се опитват да установят колко и каква секретна информация са предоставили на Флин.