София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Контрабандата падна до 7 %

България е на 8-о място в Европа по нелегални цигари

7 годиниПравосъдие 2 Боряна Райчева

Борбата с контрабандата на цигари е основен приоритет на правителството. Това заяви премиерът Бойко Борисов на среща с петте тютюневи компании от Инициативата срещу незаконната търговия с цигари. Борисов отчете добрите резултати от работата на прокуратурата и МВР. Премиерът коментира и исканото увеличение на заплатите в системата и обявените протести от януари догодина. Борисов заяви, че иска да вдигне доходите, но няма да работи под натиск.
"Парите от контрабанда замърсяват цялата система, защото, за да има контрабанда, за да мине една контрабанда, ти трябва граничар, митничар, данъчен, покровителство по места и това са огромна маса пари", коментира премиерът.

Вътрешният министър Валентин Радев също коментира данните за контрабандни цигари, като заяви, че за периода януари - август 2017 г. от МВР са иззети над 21 млн. къса цигари, което е спад с 56 процента, както и 35 тона нарязан тютюн.По думите на Радев предотвратените щети от иззети контрабандни цигари са над 3 млн. лв., а от нарязан тютюн над 5 млн.лв. Най-голямо количество цигари било иззето от района на Пловдив.

Зам. главният прокурор Борислав Сарафов отчете добрата междуинституционална работа за борбата с контрабандата, като по думите му това не би могло да се случи без "обединяващата роля на премиера". Според Сарафов има "ясна и необратима тенденция за намаляване на контрабандния дял на цигари".