София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Костов: Ако не се разберат президент и премиер, доказваме тезата на Кремъл

България ще председателства ЕС в много труден момент, смята той

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

„Трябва да се има предвид какво може да се случи след Брекзит. 50 % е възможността за разпадане на ЕС. Става много осезаемо разграничението на страните в съюза“, каза в интервю за Нова телевизия бившият премиер Иван Костов.

Той подчерта, че България ще председателства Европейския съюз в много труден момент. „Най-тежкият проблем за Европа е нападението върху собствеността. Заграбването започна още от 2002 година. Това е елиминиране на стария собственик и отнемането на неговите активи в полза на други лица. Но в България, когато това става с помощта на прокуратурата, както стана с „Емко“, това е заграбване от държавата на собственост“, обясни Костов. Според него, споразумението с „Емко“ е отстъпление и то благодарение на работниците, защото те сами са се защитили.

„Това е основната причина за ниското ниво на авторитет към нашата страна. Това е причината да не влизаме в Шенген“, категоричен бе Костов.

По повод противоречията между президента и премиера, бившият премиер подчерта, че сблъсък между институциите в страна, която се готви да бъде председател на ЕС, е най-нежеланото нещо. „Ако не се разберат президент и премиер, ще докажем тезата на Кремъл, че България не е за ЕС, а е част от руския свят. В България има много лица, които искат България да не е част от ЕС и тези хора, са част от плана за Кремъл“, обясни Иван Костов.

Относно въпросът с роднинските назначения във властта, той подчерта, че това се случва в момента и на ниво президент: „Кои са му съветници? Негови познати близки. Ами съпругата му –нали помните скандала, че назначава съпругата си. Това говори за политически неволи“. Костов поясни, че по негово време е имал 28 братовчеди, но с тях не е провел един телефонен разговор, никой не е бил назначаван някъде и не е участвал в приватизацията.