София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

КСНС не приключи с решение

Кворумът се провали

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Заседанието на  Консултативния съвет за национална сигурност на тема "Необходими законодателни мерки за противодействие на корупцията" не събра кворум. Липсата на ключови министри и бързото тръгване от заседанието на членове на консутативния съвет и важни членове от кабинета доведе до заседание без взимане на важното решение. Лидерът на ПП БСП Корнелия Ниново заяви, че тези хора бойкотират борбата с корупцията. „ Така не се прави политика. Или всички трябва да осъзнаем, че трябва безкомпромисно да се борим с корупцията и да приемем законодателство, или е имитация. Политиците имаме време да узреем за това и да го свършим, а в другия случай думата ще я има народът и тази дума ще е срещу политиците“, коментира Нинова. Тя добави, че по време на дискусията на Консултативния съвет за национална сигурност за антикорупционно законодателство са останали на различни мнения по две теми – дали органът трябва да има разследващи функций или трябва да прави само административни процедури и наказания. „ Тук нямаше отстъпление и от двете страни. Ние смятаме, че без разследване, обвинителен акт и присъда няма смисъл да говорим за борба с корупцията. Те смятат, че трябва да се ограничат само до проверка на декларации, превенция, събиране на информация и административни наказания. Второто, което остана недовършено е кой да назначава орган. Дали да има разделение на властите, или само мнозинството в парламента, което пак е изпълнителна власт, тоест този който най-много генерира корупция да си назначи хора, които ще го проверяват. Няма как да се съгласим с такова нещо. Това е имитация.“, каза в заключение Нинова.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки заяви след заседанието, че в момента ставаме свидетели на безплоден опит за създаване от корумпираната политическа класа на нов орган, с който да имитират противокорупционна дейност. Според него останалите партии в парламента са създали корупцията и няма как да изберат антикорупционния орган. „ Няма логика, че следващият орган, който ще създадат тези хора, ще започне да работи. Дадохме препоръки просто органите, които са създадени до момента, да им се даде свобода и мотивация и те да започнат да върщат по-активно своята дейност, посочи той. Заради загуба на кворум, президентът Румен Радев насрочва още един КСНС - 17 октомври, вторник. Той ще бъде посветен на същата тема - борбата с корупцията.