София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Кунева: Кога се сети Борисов да говори за образование?

„Борисов да беше дошъл да обещае 50 % увеличение пред 12 хиляди на събора“

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Господин Борисов е в предизборна кампания. Той трябва да отговаря защо през 2009 година завари образованието с бюджет от 4,1% от БВП и ги намали до 3,5% - това беше в неговият самостоятелен мандат. Защо не застана до мен, когато аз поисках скромните 10% увеличение на заплатите на учителите, за да почувстват подкрепа от държавата? Защо се сети сега да говори за образованието? Съжалявам, че г-н Борисов не дойде на учителския събор, за да даде там обещание за 50% увеличение на учителските заплати – бяха 12 хиляди души. Това каза лидерът на ДБГ Меглена Кунева пред БНР по повод репликите на Борисов от вчера.
Кога се сетихте, е моят въпрос към ГЕРБ и председателя им - премиер на предишното правителство, че образованието е приоритет, попита Кунева.
ГЕРБ не изведе до последната година един приоритет. Винаги съм била за диалог, ако не беше този диалог, нямаше да постигнем този резултат. Работила съм с цялото си сърце българските учители и учени да имат подкрепата, която заслужават и да има ефект за образованието. Въпросът вече е на коалиционна култура, и повече на думата култура, отколкото на коалиция, как българското образование да спечели повече подкрепа, коментира Кунева.
Тя подчерта ,че има явно противоречие между версиите на Борисов и служебния министър Денков за това дали Денков си е подал оставката или е напуснал сам. Кунева подчерта, че е държала да има специално подготвен във финанси и управление на проекти човек за оперативната програма, а на Денков му е било предложено да се занимава с образование и наука като неин заместник. Но тъй като той беше много привързан към програмата, не прие това и си подаде оставката, каза Кунева, като напомни, че той и сегашният шеф на кабинета му Модев са двамата автори и архитекти на оперативната програма. Тя добави, че действията й по програмата са били насочени към предотвратяване на злоупотреби в ОП НОИР, за които е станало известно след вътрешно разследване и по тази причина са подадените от екипа й сигнали в Прокуратурата.
Да се знае, че ако пак ще съм в позицията да налагам темата за образованието, както по-рано съм направила това да присъединяването към ЕС, за потребителите, за антикорупцията, а сега и за важността на българското образованието – аз съм готова да мина през подобна размяна на реплики. Но нека да е искрено, а не предизборно, каза Кунева по повод репликите на Борисов от вчера и обещанията за увеличение на заплатите в сектора.