София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

КЪРВАВ ТЕРОР В БРЮКСЕЛ (ОБЗОР)

СЕРИЯ ОТ ВЗРИВОВЕ В „СЪРЦЕТО НА ЕВРОПА“

8 годиниКрими 2 Боряна Райчева

Серия експлозии избухнаха в Брюксел в 8 часа местно време тази сутрин. Жертвите до момента са най-малко 27.

Първите взривове бяха на летището „Завентем“ до гишето за регистрация на American Airlines. Свидетели твърдят, че непосредствено преди тях са се чули изстрели и арабска реч. Жертвите до момента само на летището са 13. Ранените са десетки, а броят им продължава да расте.

Часове по-късно на две метростанции прогърмяха взривове. Загиналите в станциите „Маалбек“ и „Шуман“ са поне 17. Там в момента излиза гъст черен дим. Всички спирки на метрото са затворени. 

Полицията е открила няколко колана със закачени експлозиви. Властите са убедени, че това е терористичен акт. Има предположения, че атентатите са дело на „Ислямска държава“. Те са били осъществени от терористи-камикадзе.
В страната е наложено най-високо равнище на терористична заплаха. Границите са затворени. Министерският съвет в Белгия ще проведе заседания във връзка със случилото се. Сред остро осъдилите взривовете световни лидери са върховният представител за политиката за сигурност в Европейския съюз Федерика Могерини и председателят на Европейския съвет Доналд Туск.
Еврокомисарят Кристалина Георгиева призова работещите в европейските институции да не напускат домовете си. Една от метростанциите, която беше взривена, се намира в близост до ключовите европейски институции. Всички българи, работещи в Брюксел, ще бъдат взети от правителствения самолет и върнати в България.
Министър-председателят Бойко Борисов остро осъди терористичната атака. По думите му не може да допускаме в 21 век в „сърцето на Европа“ да се пролива кръв на невинни граждани, станали мишена на невиждан терор. 
Министерство на външните работи предупреждава българите, които планират да пътуват към европейската столица, да отложат пътуванията си, докато обстановката се успокои.