София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Квартал „Витоша“ излезе на протест заради презастрояване

Живеещите искат още тротоари, детски площадки и чист въздух

7 годиниОбщество 8 Боряна Райчева

Жителите на столичния квартал „Витоша“ излязоха на протест по-рано днес. Те настояват за спирането на строежа на 17-етажна сграда в квартала, която по думите им е абсолютно неподходяща за съществуващата към момента инфраструктура. Според тях, тя е част от продължаващото отдавна презастрояване на района. Освен срещу застрояването, хората изразиха недоволството си срещу липсата на детски площадки, училище и зелени площи. Към това се добавиха и оплаквания за лошото състояние, в което се намират тротоарите, които на места напълно липсват.
Хората са категорични, че ако исканията им не бъдат изпълнени са готови да продължат с протестите.
Тяхното недоволство беше подкрепено от омбудсмана Мая Манолова, която лично присъства с плакат, на който пишеше - детски площадки, училище, тротоари и зелени площи.
Телевизия „Евроком“ се свърза за коментар с кмета на район „Лозенец“ Любомир Дреков. Пред екипа ни обясни, че не може да спре строежа на въпросната 17-етажна сграда, тъй като това не е в правомощията му, а относно останалите искания, заяви, че администрацията прави всичко необходимо, но няма достатъчно средства, за да се случват нещата по-бързо. Дреков беше категоричен, че не се притеснява изобщо от нови протести и допълни, че това е право на всеки гражданин.