София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

КЗП ще проверява ученически пособия от септември

Ще се следи за нелоялна практика от търговците

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Започват засилени проверки от началото на септември на различни ученически пособия. Мониторингът на пазара ще се извършва от представители на Комисията за защита на потребителите.

От Комисията обещават да следят търговците, така както през миналите години, а на нарушителите ще бъдат налагани санкции.

През изминалия летен сезон комисията е извършила близо 6500 проверки в търговски обекти. Резултатът след акцията са 500 съставени акта. При същите проверки са били издадени и 54 заповеди за забрана на нелоялни търговски практики.

Нелоялната търговска практика е практика от страна на търговеца, която може да засегне неограничен кръг потребители. Това важи особено в случаите с големите търговци и търговски вериги, разпространяващи стоки в цялата страна или оператори, предоставящи услуги на милиони граждани.

През това лято, обект на проверка бяха и надуваемите изделия за плажа, градинските мебели, дрехи и бански костюми. Спрени да влязат в страната са няколко хиляди изделия. От 1200 проверки, са съставени 65 акта за нарушения, като инспекциите са обхванали и съоръженията по курортите. В това число влизат аква парковете и местата, предлагащи атракциони за туристите.