София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

КЗП следи пазара и онлайн търговията за опасни стоки по празниците

От Комисията предупреждават за нереалните намаления в този период

7 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Комисията за защита на потребителите ще следи за опасни стоки и нелоялни търговски практики по празниците, не само в търговската мрежа, но и онлайн. Това съобщи председателят на Комисията Димитър Маргаритов.

Той предупреди за особено характерните по това време на годината нереални намаления или фалшиви промоции. Потребителите са привлечени в търговския обект чрез рекламна брошура, а на място се оказва, че промоционалните стоки не са налични. Друг трик на търговците е да посочват даден процент намаление, който обаче важи за много малка част от артикулите, а останалите са на редовни цени. Има и случаи, в които намалението не е реално, защото по-високата цена не е прилагана поне един месец преди то да бъде обявяване, както се изисква по закон.

Той насочи вниманието на потребителите към по-дългосрочните сделки. „Когато се обвързваме в по-дългосрочни взаимоотношения, трябва внимателно да изчитаме всички документи, които подписваме. Понякога, пропускайки нещо на пръв поглед дребно, може да се окажем обвързани за дълъг период от време с неизгодни условия.”

Димитър Маргаритов насърчи гражданите винаги да реагират, когато правата им са нарушени. В случай на злоупотреба се обръщайте към Комисията за защита на потребителите, призова той.

Председателят обясни и това, че когато една нелоялна практика бъде пресечена благодарение на активното поведение на потребителя, включително чрез сезиране на контролния орган, това би предотвратило много други хора да пострадат от нея.