София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Лукарски се оправдава, че не доставяме оръжие на терористи

Министърът беше на посещение във ВМЗ-Сопот

8 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Министърът на икономиката Божидар Лукарски реагира на публикациите в световната преса, че произведено в България оръжие се използва от обявени за терористични групировки в Сирия и Ирак. Периодично се появяват статии, в които се твърди, че бойците на „Ислямска държава“ и на други групировки се снабдяват с оръжие от страни от Източна Европа.

Нито министерството, нито държавата имат вина, че българско оръжие попада в недобросъвестни ръце в Сирия и Ирак, заяви Лукарси при посещение във ВМЗ – Сопот.

Според Лукарски България изнася оръжейна продукция само за крайни дестинации, разрешени от международни организации.

"За мен като принципал на предприятията, произвеждащи оръжия в страната, е важно, че разширяваме производителността и отваряме нови работни места. В един регион, който беше традиционно тежък, вече има недостиг на работна сила", коментира министърът. Той добави, че ВМЗ - Сопот връща старите заеми и се намира в много добро финансово състояние.

Лукарски посети ВМЗ - Сопот за официалното откриване на нова галванична линия за междуоперационна обработка на алуминиеви детайли.