София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Льо Пен вероятно няма да спечели изборите във Франция, сочи допитване

Според данните на втори тур ще поведе Франсоа Фийон

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Лидерът на френската дясна партия „Национален фронт“ и кандидат в президентската надпревара Марин льо Пен първоначално поведе конкурента си в надпреварата Франсоа Фийон, но прогнозите за втори тур сочат победа за Фийон. Това показва допитване до общественото мнение, публикувано във вестник „Пари Мач“.

„Льо Пен беше сочена за победител в първия тур с 26,5% от гласовете“, се казва в съобщението.

Льо Пен поведе в допитването на фона на занижената популярност на Фийон от страна на френската работническа класа. В допитването Льо Пен е поддържана от около 50% от представителите на работническата класа, отбелязва изданието.

Заедно с това допитването показва, че в случай на участие на Льо Пен във финалния тур на президентските избори през май Фийон, който е лидер на „Съюз за народно движение“, може да получи подкрепа от 64% срещу 36% за ЛьоПен.

По време на предходното допитване от изданието съотношението на тези кандидати беше 65% на 35%.

Другите кандидати на преден план от социалистите са Манюел Валс, заемащ поста министър-председател в правителството на Франсоа Оланд, който вероятно ще участва в изборите. По данни към момента той ще получи 17% от гласовете.

Президентските избори във Франция се провеждат в два тура. Първият е 23-и април, а вторият на 7-и май.