София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

МААЕ: Иран изпълнява ядрената сделка

Решението на Тръмп предизвика притеснение сред световните лидери

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

В момента Иран изпълнява задълженията си по ядрената сделка, заяви генералният директор на МААЕ Юкиа Амано.

Ръководителят на организацията отбеляза, че агенцията следи отблизо ситуацията около Съвместния всеобхватен план на действие и спазването на задълженията на Техеран.

Амано отбеляза, че Иран е под най-строгия в света режим на ядрени инспекции.

Преди ден Доналд Тръмп обяви оттеглянето на САЩ от споразумението за иранската ядрена програма. Американският лидер обвини Техеран в обогатяването на уран и в разработването на забранени оръжия в противоречие с условията на споразумението. Президентът заповяда да започне незабавно възстановяването на санкции срещу страната.

Други държави-гаранти на споразумението осъдиха такова решение на САЩ, като посочиха опасните последствия от такава стъпка. Иранският президент Хасан Рухани от своя страна отбеляза, че Техеран, за разлика от Вашингтон, винаги е изпълнявал своите задължения, което беше потвърдено от експертите на МААЕ.

По-рано Министерство на нефта на Иран заяви, че няма да преговаря с чуждестранни компании, които са изразили желание да напуснат страната след оттеглянето на САЩ от международни споразумения относно иранската ядрена програма, предаде РИА Новости.

Решението на Тръмп за оттегляне от ядрената програма за Иран донесе голям международен отзвук след себе си.

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни смята, че американският президент Доналд Тръмп е допуснал грешката да реши да се оттегли от споразумението с Иран. "Вярвам, че Тръмп е направил грешка, този избор не помага на мирния процес в Близкия изток и САЩ“, каза той в сряда на живо по италианска радиостанция.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Германия ще продължи да изпълнява задълженията си по споразумението с Иран, предаде таблоидът BILD .

"Ние ще запазим задълженията си по този договор и ще направим всичко, за да се гарантира, че Иран спазва задълженията си", каза Меркел, добавяйки, че оттеглянето на САЩ е "важна стъпка".