София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Мая Манолова внесе законопроект за мажоритарен избор на депутати

Предлага се да има 231 едномандатни района в страната и 9 в чужбина

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Омбудсманът Мая Манолова и представители на инициативния комитет за провеждане на националния референдум внесоха в Народното събрание проект за промени на Изборния кодекс.

Със законопроекта се въвежда мажоритарна изборна система с абсолютно мнозинство на два тура чрез създаване на 231 равни едномандатни изборни района в страната и 9 едномандатни изборни района извън страната.

Броят на мандатите в многомандатните райони се определя на база прогнозно население, което е по преброявана на националния статистически институт. Колко мандата да има и в София и в страната се определя по данни на НСИ.

От инициативния комитет заявиха, че „Шоуто на Слави“ и членове от екипа няма да участват на предстоящите избори.

За да се избегне изкривяването на резултатите, се предлага право да избират народни представители в едномандатните изборни райони в страната да имат българските граждани, които са живели най-малко през последните шест месеца в съответния изборен район.

Студентите ще могат да гласуват така, както се гласува на местни избори. В чужбина, разбираемо няма база данни за настоящ адрес в различните страни и българите ще гласуват там, където са.