София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Майките на протест: Търсят отговорност от Борисов

Законопроектите за хората с увреждания влизат в парламента на 19 октомври

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

За пореден път днес родителите на деца с увреждания, техните близки и граждани излизат на мащабен протес Те ще изразят недоволството си в 17.30 часа пред Министерския съвет, като този път призовават лично премиерът Бойко Борисов да излезе и да разговаря с тях.

Майките се заканват, че ще търсят отговорност от премиера за поетите и неизпълнени ангажименти и за липсата на реални реформи вече над десетилетие.

На среща вчера между властта, протестиращите майки и националните организации на хората с увреждания бе постигнато споразумение Законът за хората с увреждания да обиколи светкавично нужните институции, за да влезе в парламента на 19 октомври и да бъде разгледан в пакет със Закона за личната помощ. 2,5 млрд. лева ще бъдат осигурени в държавния бюджет за следващата година за политиките за хора с увреждания. В тази сума влизат и тези 150 млн. лева, които бяха обещани през юни. Те ще бъдат прибавени в бюджета на Министерството на труда и социалната политика. Общата сума, с която то ще разполага, е 350 млн. лева.

Законът за хората с увреждания и Законът за личната помощ ще бъдат разгледани на заседание на Съвета за интеграция на хората с увреждания този четвъртък, а след това ще минат през Тристранния и Министерския съвет, за да стигнат до парламента следващия петък.

Предвидено е месечната финансова помощ за хората с увреждания да бъде, според степента на увреждане и правото на чужда помощ, а изплащането на средствата ще започне от началото на 2019 година. До 1 септември през 2019 г. финансовата подкрепа ще се изплаща от държавата, както досега.
930 лв. остава помощта, която ще получават семействата с деца с увреждания, а 430 лв. ще получават, навършилите 18 години.
Подписаното споразумение предвижда и въвеждане на някои ограничения в закона за личната помощ - негови потребители ще бъдат само лица с 90 и повече процента намалена работоспособност и право на чужда помощ, а за децата ще се допуска и 50 процента степен на увреждане, но ако имат право на чужда помощ. Ще има и лимит на часовете - до 8 на ден.