София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Македония ще проведе референдум за смяна на името

Премиерът Зоран Заев смята, че той ще премахне резервите на гърците

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

„Ще има референдум в Македония. Не мога да кажа още кога ще бъде насрочен референдумът, но той трябва да бъде допълнителна гаранция за нашите приятели от Република Гърция“, това каза в интервю за NOVA македонският премиер Зоран Заев след срещата си вчера с Матю Нимиц, посредник на ООН в преговорите между Гърция и Македония.

По думите му, един референдум  окончателно ще премахне резервите на гърците, че народът стои зад взетото решението.

„Убеден съм, че македонците ще застанат зад това решениеза смяна на името на Македония. Надявам се решението, което постигнем, да бъде достойно и за гражданите на Македония, и за гражданите на Гърция”, посочи Заев.

Макединоският премиер подчерта, че това е проблем между Македония и Гърция, който стои на дневен ред повече от 25 години на Балканите.  Той изрази надежда, да намерят решение на проблема, което да бъде приемливо и за двете страни в спора и да се бъде изградено приятелство между тях.

Зоран Заев посочи, че до края на юни трябва да има решение за интеграцията на Македония и Западните Балкани към Евросъюза и затова решението с името на на Македония трябва да бъде взето до тогава. „Две държави вече са кандидати и очакват да им съобщят датата за преговори за членство в Европейския съюз – това са Албания и Македония. Ако ние бъдем мъдри да решим този проблем, ще хванем и тези перспективи”, обясни Заев.