София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Малтийската журналистка убита заради изобличаване на корупция в политика

Европейската комисия изрази "ужас" по повод убийството

6 годиниОбщество 22 Боряна Райчева

Хиляди се събраха на бдение в памет на най-известната разследваща журналистка в Малта – Дафне Галиция, която беше убита от поставена под автомобила й бомба. Колата се взривила на път до село Бидниджа. Властите обявиха, че това е първото убийство на журналист на острова.

53-годишната Дафне Каруана Галиция беше автор на изключително популярен блог, в който редовно публикуваше данни за корупция, често пъти свързани с най-високите етажи на властта в Малта.

Премиерът на островната страна, Джоузеф Мускат, свика предсрочни избори през юни, за да отблъсне обвиненията на блогърката. Галиция е писала, че съпругата на премиера била собственик на компания в Панама, от чиито сметки са прехвърляни големи суми към Азербайджан. В телевизионно изявление, премиерът Джоузеф Мускат определи убийството като "варварско посегателство срещу свободата на медиите" и обеща, че виновниците ще бъдат наказани.

Синът на журналистката заяви, че майка му е елиминирана заради работата й, която водела до изобличаване на политическа корупция, съобщава Ройтерс.

"Майка ми беше убита, защото стоеше между върховенството на закона и тези, които се стремяха да го нарушават, като много силни журналисти", написа във "Фейсбук" Матю Галиция. "Тя също беше мишена, защото бе единственият човек, който го правеше", добави той. Синът й разказа, че е отишъл на мястото на бомбената атака, след като чул новините, но там открил само изгорялата кола и останките й.

Малтийските власти очакват днес да пристигнат агенти на ФБР и холандски съдебни експерти, които ще се включат в разследването.

Европейската комисия изрази "ужас" по повод убийството на малтийска журналистка. Комисията осъжда възможно най-остро убийството и призовава отговорните лица да бъдат изправени пред съда, съобщава "Ройтерс". "Ние сме ужасени от факта, че известната и уважавана журналистка г-жа Дафне Каруана Галиция загуби живота си вчера в това, което изглежда е целенасочена атака", заяви говорителят на Европейската комисия Маргаритис Скинас на пресконференция.