София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Манолова ограничи правомощията на частните съдебни изпълнители

Хората ще могат да платят по време на съдебния процес

6 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

„Това е първият парламент, който се реши на важната стъпка и ограничи свръх правомощията на частните съдебни изпълнители, заяви омбудсманът Мая Манолова от трибуната на Народното събрание, след като днес бяха приети окончателно промените в Гражданския процесуален кодекс (ГПК). Припомняме ви, че текстовете бяха инициирани от Манолова и с тях се прекратява възможността гражданите да бъдат съдени, без изобщо да знаят. Хората ще могат да платят по време на съдебния процес, каза още общественият защитник.

Манолова обясни, че сега много хора, които биха си платили дълг от 50-100-200 лева, в една хубава сутрин се оказват със запорирано имущество и плащат свръхразноски в изпълнителното производство. Друго постижение, което Манолова отчете след гласуването, е намаляването на таксите на частните съдебни изпълнители, които по думите й за малките дългове били особено несправедливи. Дава се възможност на длъжниците да оспорват оценките на недвижимите имоти, когато се изнасят на публична продан, за да се прекратят практиките да се продава на безценица жилището и човек да остане вечен длъжник, коментира общественият защитник. Въвежда се изрично изискване към частните съдебни изпълнители в тяхната дейност за съразмерност, тоест да нямат право и да са заплашени от санкции в случаите, в които за малък дълг те запорират банкови сметки, жилища, земеделски земи и всичко, което длъжникът притежава, каза още Манолова.   

 

Тя беше категорична, че през следващите шест месеца ще следи зорко как се прилагат новоприетите текстове и дали дават своя ефект.