София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Мария Габриел е българският кандидат за еврокомисар

Премиерът Борисов е информирал председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер

7 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Мария Габриел официално беше оповестена като българска кандидатура за еврокомисар. Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Министър-председателят Бойко Борисов е информирал председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за решението на правителството да издигне кандидатурата на Мария Габриел за член на ЕК от България.

В писмо до Юнкер Борисов припомня, че темата е обсъдена между двамата в телефонен разговор в петък.

„С радост мога да Ви съобщя, че днес - още на първото си заседание, българското правителство взе решение да номинира за този пост Мария Габриел. Благодарение на нейните професионални качества и дългогодишен опит в Европейския парламент съм убеден, че Мария Габриел ще има важен и стойностен принос към работата на Комисията", посочва министър-председателят.

Той изразява очакване да обсъди възможно най-скоро с председателя на ЕК номинацията и да получи неговото съгласие, както предвижда Договорът за ЕС.

За да стане еврокомисар, Мария Габриел трябва да премине процедура по изслушване в Европейския парламент.

Мария Габриел е родена през 1979 в Гоце Делчев. Завършила е езикова гимназия в Кюстендил, а след това има бакалавърска степен по френска и българска филология в Пловдивския университет.

Завършва магистратура по „Сравнителна политика и международни отношения“ в Докторската академия по политически науки в Бордо през 2003 г., където и преподава.

През 2009 година е избрана за евродепутатка и сега е заместник-председател на парламентарната група на ЕНП.

През 2012 г. се омъжва за Франсоа Габриел, който по това време е част от екипа на председателя на групата на ЕНП в Европарламента Жозеф Дол. През 2015 г. се ражда синът им Жан-Едуард.