София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Маринов: Не бих казал, че капацитетът на МВР пада

Извършените убийства не са опит да се дискредитира България

6 годиниПравосъдие 3 Боряна Райчева

"Не бих казал, че капацитетът на МВР пада. В условията, които работим, колегите се справят повече от добре". Това заяви по bTV главният секретар на МВР Младен Маринов.

Той на мнение, че извършените убийства в началото на българското европредседателство не са координиран опит да се дискредитира България.

Маринов съобщи, че са предприети всички мерки, за да бъде задържан българинът, живеещ в чужбина, подал фалшивите заплахи за бомба в НДК, летището и Народното събрание. Заплахите му са не само до България, а и до различни европейски институции, като Европейската комисия.

Главният секретар на МЖР добави, че мъжът се активирал, когато има фокус на обществото и медиите върху определени събития в определена страна.

Маринов коментира и убийството на бизнесмена Петър Христов. „Не трябва да се говори за това кой е помогнал за разкриването на престъпление. Не може да се изключи версията, че престъплението е знак за отмъщение за това, че Христов е помогнал за разкриването на „Наглите", заяви главният секретар на МВР. Той съобщи, че се работи по всички версии, които криминалистите са издигнали.

Главният секретар на МВР коментира също, че самоубилият се Росен Ангелов, когото полицията посочи като извършител на шесторното убийство в Нови Искър е искал да заличи съвсем съзнателно всички възможни следи, които водят към него, след като е убил Кети.

Росен Ангелов се е самоубил ден след началото на издирването му

Маринов повтори, че мотивът на Ангелов е освен връзката му с Кети и фактът, че той е имал намерение да ограби едно от жилищата, в което тя е чистила, и да я вкара като съучастник. Това я е накарало да го отхвърли.

„От разследването имаме информация, че тя е избягвала срещи с него. Росен ѝ е предал нейни неща чрез посредник. На 31 декември срещата между тях е протекла много бързо. Най-вероятно Кети е тръгнала да бяга, тъй като е убита в гръб с 3 куршума и още един контролен изстрел в главата. Той е искал да заличи съвсем съзнателно всички възможни следи, които водят към него", обясни Младен Маринов.

Той изрази надежда, че ще се стигне до развръзка по стрелбата срещу данъчния служител, който почина от раните си.

„Когато се стреля по държавни служители, които са на високо ниво в йерархията, това означава, че някой някъде е притиснат и държавата е свършила работа по отношение на хора, които искат да изкарат лесни печалби, но са осветени и техният канал е бил прекъснат“, обясни Маринов.

Той добави, че ще е лош сигнал, ако не разкрият извършителя, но не по-маловажен е поръчителят.