София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Мащабни пожари обхванаха Гърция

За едно денонощие са избухнали 46 пожара

7 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

За едно денонощие избухнаха 46 пожара в Гърция. Най-силно засегнат е остров Закинтос. Основните сили са насочени към ограничаване на стихията на острова. Огънят доближава населени райони, но огнеборците успяха да прекъснат пътя на пожара към къщите в няколко села. Огнищата се атакуват едновременно от самолети и хеликоптери по въздух, а също пожарни коли и огнеборци. В акцията са се включили и много добоволци. В готовност е спасителен отряд от Атина.

На остров Крит в района на Йерапетра горят горски масиви, маслинови дървета и оранжерии с цветя. Огънят вече е овладян частично. В област Теспротия на границата с Албания се борят с огнена стихия, навлезла от съседната страна. Горят горски масиви. Няма риск за жителите.

Властите в Гърция посочват днешния ден, като рисков за пожари и предупреждават за забрана, да се пали огън в близост до гори, а също и да се влиза в горски райони, където духа силен вятър.