София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Масово кръщене се проведе в България

Инициативата е под патронажа на патриарх Неофит

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Общо 1000 български бебета получиха вчера Свето кръщение и станаха православни християни. Инициативата е на кампанията в подкрепа на раждаемостта "Направи го за България" и се осъществява под патронажа на патриарх Неофит и на Българската православна църква, която освобождава участниците в кръщенето от задължителната такса за ритуала и дарява безвъзмездно кръщелните свидетелства на бебетата. Това съобщи отделът "Връзки с обществеността" при Светия синод на БПЦ.

„Кръщението е тайнство за светата ни църква, да влязат всички, които са дошли днес за изпълнение на това тайнство да влязат в неговата същина, в неговото небесно посланичество за мирен, честит и щастлив живот”, каза в пожеланието си преди старта в столичния храм "Св. София - Премъдрост Божия" Негово Светейшество българският патриарх Неофит.

Кръщене се извършва в големите градове на България, сред тях освен София са и Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и др.

Според организаторите на кампанията "Направи го за България", за по-малко от девет месеца, тя е постигнала забележителни резултати, като в нея са се включили повече от 1200 семейства с новородените си деца.