София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Меркел и Шулц почти се разбраха

Германия върви към нова голяма коалиция

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Има напредък в преговорите между християндемократите и социалдемократите за ново коалиционно споразумение и съставяне на правителство в Германия, пишат местните медии.

Вече има съгласие по спорни въпроси като възможността да се събират семействата на мигранти, борбата с климатичните промени, разпределението на пенсионните вноски между работниците и работодателите.

По-рано в сряда преговорящите се договориха за стъпки за разкриване на още 8000 работни места в сферата на социалните грижи и за подобряване на заплащането в сектора.

Т.нар.голяма коалиция между десноцентристите на Меркел и социалдемократите на Мартин Шулц остана единствена възможност за формиране на мнозинство в Бундестага, след като преговорите със Свободните демократи и Зелените се провалиха.

Германия е без редовно правителство вече повече от 4 месеца, след като на изборите на 24 септември нито една партия не успя да спечели мнозинство. Ако и тези преговори пропаднат, Меркел може да се опита да състави правителство на малцинството или парламентът да бъде разпуснат и да се отиде на нови избори.