София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Минималната заплата у нас – пет пъти по-ниска от европейската

Седем държави от ЕС настояват за единна такава

7 годиниИкономика 4 Боряна Райчева

Минималната работна заплата в България е пет пъти по-ниска от европейската. Това заяви вицепрезидентът на КТ „Подкрепа“ Йоанис Партеньотис в предаването „С други думи“ по телевизия „Евроком“.

Седем държави от Европейския съюз настояват да се въведе единна минимална европейска заплата за всички страни от Общността. Партеньотис обясни, че не може да очакваме автоматично осредняване на възнагражденията в ЕС.

В Люксембург минималната заплата е 2000 евро, в Гърция е 586 евро, а България е в дъното на класацията с най-ниската заплата в размер от 235 евро. В северната ни съседка Румъния, с която заедно влязохме в Европейския съюз, от началото на тази година минималната работна заплата там е 320 евро.

Вицепрезидентът на КТ „Подкрепа“ обясни, че такова ниво на заплащане у нас, големите партии обещават в предизборните си програми, където увеличението е заложено за след четири години. В Европа в момента се обсъждат вариантите как да се уеднаквят стандартите за изчисление на най-ниската заплата за труд.