София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Министерство на отрбаната ще купува слаби компютри за милиони

Документите за поръчка са подготвени по време на бившия министър Николай Ненчев

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

От документацията, публикувана от Агенцията по обществени поръчки, става ясно, че Министервтво на отбраната ще се опита да закупи компютри за над 2,2 млн. лв.

Документите за поръчка са подготвени по време на бившия министър Николай Ненчев, който е критикуван доста яростно от сегашния ръководител на ведомството Стефан Янев. Основните критики на Янев към Ненчев  са  заради не доброто провеждане на обществените поръчки във ведомството.

Според информацията, отразена на страницата на Министерство на отбраната става ясно, че техническото задание престоява още от началото на септември 2016 година, но не е ясно къде се е загубило през последната половин година.

Преди дни беше обявен търг за закупуване на 1756 компютъра. От тях 1356 са персонални, а 400 преносими. Изчисленията сочат, че средната цена на конфигурация излиза малко над 1 250 лв. , въпреки че реално в момента на половин цена се продават компютри с много по-добри параметри от зададените.

Изискванията към доставчиците са работната честота да не е по-малка от 2 GHZ, а в момента се предлагат основно конфигурации с над 3 GHZ.

Изискванието за RAM памет от 4 GB е минимумът, който се предлага в момента на пазара. На цена от 1 250 лв може да се закупи компютър с опертивна памет от 8 GB. Друго изискване е предварително да да бъде инсталиран Windows, който трябва да да бъде актуален към момента на доставката, съобщава вестник „Сега“.

Друг съмнителен момент в документацията за поръчка е , че компютрите трябва да се доставят чак до 2019 година. Това ознчава, че ако с избраната фирма се договорят едни парметри , то те след 3 години ще са стари и на много по-ниска цена.

През тази и следващата година е предвидено да се закупят по 554 настолни и 160 преносими компютри.