София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Млекопроизводители протестираха в Брюксел срещу изкупните цени на млякото

Разпръснаха тонове сухо мляко срещу сградата на Съвета на ЕС

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Производители на мляко от десет страни-членки на Европейския съюз, проведоха в Брюксел протестна акция срещу политиката на Съюза в млечния отрасъл, като разпръснаха, с помощта на вентилатор тонове сухо мляко срещу сградата на Съвета на ЕС, предаде кореспондент на РИА Новости.

В столицата на Белгия протича среща на министрите на селското стопанство на страните от Евросъюза. За да обърнат внимание на бедственото им положение, в Брюксел пристигнаха около 150 млекопроизводители. За по-голям ефект те придвижиха на площад „Шуман“ няколко десетки селскостопански машини, близо до сградите на Еврокомисията и Съвета на ЕС.

Както съобщи РИА Новости представителят на Европейския млечен съюз Ървин Шопжес, млекопроизводителите са недоволни от освобождаването на пазара на стотици хиляди тона мляко на прах, произведено след периода на минималните ниски цени на ЕС.

Сега Еврокомисията иска да продаде част от запасите, което по мнение на Европейския млечен съюз неминуемо ще доведе към ново понижение на цената на прясното мляко.

За разрешаването на кризата ЕМС трябва да създаде постоянен механизъм за регулиране на производството на мляко в страните от общността, заяви Шопжес.

Отменената в Евросъюза на 1-и април 2015 година квота за производство на мляко, а също и ембаргото, наложено от Русия, доведе до свръхпроизводство и падане на официалните изкупни цени с 37 цента на литър за 2014 г. до 20-25 евроцента през 2015 г.

Това не покрива производствените разходи на фермерите, сред които зачестяват фалитите. По мнение на Съюза на млекопроизводителите, оптималната цена трябва да бъде около 37-40 евроцента за литър. В момента средно в ЕС тя е 32 евроцента.