София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Модернизацията в армията не е прекратена

Каракачанов не е съгласен с оценката на президента

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Модернизацията в армията не е прекратена, заяви в ефира на БНТ вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Припомняме ви, че по време на отчета си за първата година от встъпване в длъжност президентът Румен Радев заяви, че по негово мнение консенсусът на КСНС през май не е материализиран, а напротив сформираната парламентарната комисия за изтребителите е блокирала модернизацията на армията. 

 Министърът Каракачанов заяви, че не е съгласен с оценката на президента.

 "Бързата кучка, слепи ги ражда", използва поговорка вицепремиерът, за да опише позицията си. Логиката му е да се търсят най-добрите цени и възможности, а не да се отбива номерът, за да се похарчат парите на данъкоплатците експресно.

През 2016 г. са гласувани парите за модернизация на фрегатите. Каракачанов е убеден, че с 680 млн. лв. не могат да се придобият 2 нови въоръжени, модерни кораба.

Министърът е на мнение, че строителството на тези два кораба трябва да се случва в България - да бъде ангажирана българската икономика.

Вицепремиерът допълни, че ще бъдат искани оферти за нови самолети и за втора ръка самолети, за да имаме повече информация. Каракачанов изтъкна, е хърватската авиация е с български самолети и до днес. Самолетите там са МиГ-21, които България е продала на Хърватия.