София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„Моята борба“ - бестселър за 2016 в Германия

За година са продадени 85 хиляди книги

7 годиниКултура 1 Боряна Райчева

Книгата на Адолф Хитлер "Моята борба" ("Mein Kampf"), препечатана и коментирана от Института за съвременна история в Мюнхен, Германия, се превърна в бестселърът през 2016г. и предстои публикуване на френски, информира вестник "Тагесшпигел".
Първоначалният тираж на книгата беше четири хиляди копия, но до този момент сме продали 85 000 книги, информира директорът на Института за съвременна история Андреас Виршинг.
В края на януари на пазара ще излезе и шестото издание на книгата, добави той, като отбеляза, че никой не е очаквал подобен успех.
Историците посрещнаха с "много добър", понякога малко критично, но като цяло изследователите оцениха коментаторската работа. С появата на това издание имаше въпрос дали може да бъдат използвани откъси от книгата в класната стая в училище. Тази тема беше обсъдена в парламента на Бавария, но самият Виршинг заяви, че е против прекомерната концентрация на Хитлер в публичните дебати и преподаването за него в час по история.
Авторските права върху "Моята борба" изтекоха в края на 2015. Сега, по информация на Виршинг, стартира подготовката на френското издание, което ще бъде преработено и съкратено. Книгата ще бъде издадена и в Холандия.
Институтът е получил "70 молби за превод."
Фактът, че научната публикация на "Моята борба" се продава добре, се забелязва веднага. Издание „Spiegel" постави книгата през 2016 на второ място в списъка на най-продаваните книги в категорията "не-фантастични книги," след книгата за мистерията на живота и начина на комуникация между дърветата.
"Моята борба" се появи по рафтовете на книжарниците в Германия след изтичане на срока на авторското право. Сед падането на Третия райх през 1945 г., изданието е предадено на съюзническите сили в Бавария, където властите забраняват препечатка. Според германския закон за авторското право тто продължава 70 години след смъртта на автора.
"Моята борба" е написана от Хитлер през 1920 година и е автобиографично произведение, което формулира идеята на националсоциализма и очертава антисемитските и расистките основи на нацистката идеология.