София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Москва предприема действия срещу американски медии

Мисля, че нашето търпение е почти изчерпано, предупреди Захарова

6 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Москва ще започне да налага през следващата седмица мерки срещу американските медии, опериращи в страната. Това предупреди говорителят на руското външно министерство Мария Захарова. Тя посочи, че тези действия са отговор на Русия срещу враждебните стъпки на Вашингтон срещу руски медии в САЩ, предаде Си Ен Ен. „Мисля, че нашето търпение, което е почти изчерпано, ще придобие някаква правна форма и не изключвам това да бъде направено следващата седмица", каза тя в интервю пред руска телевизия, цитирана от държавната информационна мрежа ТАСС.

Захарова не уточнява към кои медии ще са насочени мерките или какви ще бъдат конкретните действия. Но миналия месец руски представители на властта са изпратили писма до новинарски организации в Русия, подкрепяни от правителството на САЩ, като са ги предупредили за възможни "ограничения".

Коментарите идват след като САЩ наредиха на руския държавен англоезичен телевизионен канал RT America да се регистрира до понеделник като чуждестранен агент по Закона за регистрация на чуждестранни агенти. Шефът на RT Маргарита Симонян определи този ход като опит за възпрепятстване на медията да работи в САЩ.