София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Москва ще спасява ударените от САЩ бизнесмени

Специални офшорни компании ще бъдат регистрирани в Русия

6 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Руските власти обсъждат проект, с който да помогнат на бизнесмените, които бяха ударени от санкциите на САЩ. Най-вероятно ще бъдат създадени специални зони в Русия, където бизнесмените ще могат да пренесат всичките си чуждестранни активи, без данъци и такси, и така да продължат дейността си. Засега се знае, че едно такова място може да бъде Калининград, както и остров Руский, в далекоизточната част на страната.

Проектът е разработен от Министерството на икономическото развитие, а в момента вървят обсъждания в други профилни ведомства. Очаква се законопроектът да бъде приет през есенната сесия на руската Дума.

Според различни източници от икономическото министерство, идеята е бизнесмените, които са включени в списъка на САЩ за санкции, да могат да пререгистрират фирмите си във въпросните зони само за един ден. Отделно ще имат право да не дават данни за цялата си дейност.

На 5 април Вашингтон публикува доклада на американското финансово министерство, в което руски олигарси, бизнесмени и чиновници са наказани със санкции, заради близки връзки с Владимир Путин. Новите санкции веднага повлияха на стойността на компаниите на олигарсите. За 1 ден те загубиха повече 14 милиона долара. Един от най-пострадалите е Олег Дерипаска, чиято компания „Русал“ загуби милиард долара.

Отделно, новите мерки на САЩ удариха и по руската рубла, която рухна вчера при откриването на търговията на фондовата борса.

Също вчера вицепремиерът на страната Аркадий Дворкович обяви, че правителството ще подкрепи компаниите, които са включени в списъка със санкциите.