София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Мостът между Крим и Русия ще струва повече от предвиденото

Съоръжението трябва да е готово до края на 2018

6 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Мостът между Русия и Кримския полуостров ще струва допълнителни 100 млрд. рубли (1.4 млрд. евро) за железопътните линии в региона, съобщава в. "Ведомости". Строежът трябва да бъде завършен през ноември 2018 г. Той е дело на "Стройгазмонтаж" на Аркадий Ротенберг - партньор по джудо на президента Владимир Путин.

Първоначално стойността на моста беше изчислена на над 4 милиарда евро, но в хода на строителството вероятно сумата ще нарасне на близо 6 милиарда.

По проект съоръжението е дълго 19 километра и когато бъде завършено, ще бъде най-дългият мост в Европа. Предвидено е да път за автомобили, както и железопътно трасе.

Магистралата на моста ще има четири платна и се очаква по нея да минават до 40 хил. автомобила всеки ден. Ограничението на скоростта ще бъде 120 км/ч, без такса.

Ще има две железопътни линии, по които ще преминават по 47 влака на ден, пътуващи с максимална скорост от 120 км/ч (пътнически) и 80 км/ч (товарни).