София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

МОСВ ГЛОБЯВА „ЛУКОЙЛ НЕФТОХИМ“ СЪС 100 ХИЛЯДИ ЛЕВА

ЗАМЪРСЕНИЯТ ТЕРЕН Е РАЗЧИСТЕН

9 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

МОСВ глобява със 100 хил. лева “Лукойл Нефтохим“ за разлива на бензин край бургаския квартал „Долно Езерово“, съобщиха от пресцентъра на МОСВ. Два и половина декара е засегнатата от бензин площ.

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева коментира пред „Фокус“, че санкцията е за допуснатото замърсяване и за нарушаването на комплексното разрешително от фирмата.
Днес Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас ще връчи акт на рафинерията-нарушител, на базата на който ще бъде издадено наказателно постановление. Освен това ще има предписания за ликвидирането на всички щети. Те включват цялостно почистване на замърсените терени, допълнителни мерки чрез засилена охрана и осигуряване на видеонаблюдение по трасето на продуктопровода.
Ако Регионалната инспекция по околната среда и водите Бургас в последствие открие мъртви птици или бозайници, които са защитени видове, фирмата „Лукойл“ ще подлежи на допълнителни глоби по Закона за биологичното разнообразие.
Пътят Братово-Долно Езерово вече е отворен за движение на автомобили, съобщи БНР. Добрата новина е, че разливът не може да стигне до морето и съответно до питейните водоизточници. Най-вероятната версия за аварията е криминален пробив при опит за кражба на гориво. Това заяви председателят на Управителния съвет на „Лукойл Нефтохим Бургас“ Сергей Андронов.
Близо денонощие продължи работата по източването на горивото и разчистването на засегнатата от разлива територия.