София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Мъж провери документите на катаджии

Служебните им карти били изтекли

6 годиниОбщество 54 Боряна Райчева

В социалната мрежа нашумя клип, в който български гражданин отказва да предостави на полицаи документите си за проверка, тъй като служебните удостоверения на униформените са със срок на валидност до 2016 година.

„За трети път виждам невалидни полицейски служебни удостоверения - стикерите в долният десен ъгъл са до 2016 г. От последвалия разговор с униформените, подразбрах, че ЦЯЛАТА полиция е с изтекли стикери. А това означава, че в момента НЯМАМЕ полиция! И че година и половина сме НЯМАЛИ полиция! И ако е така, то всички съставени адм. актове за нарушения са - НЕВАЛИДНИ. Пращам този сигнал до медиите, да видим някой ще реаргира ли. А вие разпостранете и предупредете всички - на основание чл. 170 ал. 5 от Закон за движ. по п-щата, да изискват служебните удостоверения при проверка“, това написа в профила си във Фейсбук Михаил Душев.

На 8 мой той е спрян от служители на Пътна полиция за проверка. Когато служителят на реда му иска документите, Душев настоява полицаят да се легитимира с неговата служебна карта. След като шофьорът вижда, че валидността на полицейските карти е до 2016 година отказва да предаде своите документи.

Ето какво представлява служебна полицейска карта

 

 

Въпреки това обаче полицаите са били с валидни полицейски карти и проверката на Душев е била законна. Ето какво гласи Параграф 4, алинея 2 от Преходните и заключителни разпоредби на Инструкция № 8121з-282 от 15 март 2018 г. за определяне вида, условията и реда за издаване и ползване на служебните карти в Министерството на вътрешните работи:  „(2) Поставените върху служебните карти контролни холограмни стикери за 2016 г. могат да се ползват до 30.06.2018 г.“