София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Мурад Хамид ще бъде предаден на Франция

Подозираният за тероризъм не се е отказал от желанието си да бъде екстрадиран

8 годиниПравосъдие 7 Боряна Райчева

Мурад Хамид, който е близък на един от атентаторите срещу френското списание "Шарли Ебдо" от началото на 2015 г., ще бъде предаден на Франция по разследване за тероризъм. Решението на Софийския градски съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Хамид не се възползва от тридневния законов срок, в който можеше да се откаже от първоначалното си заявление, че иска незабавно да бъде екстрадиран във Франция. На заседанието миналата сряда СГС разгледа Eвропейската заповед за ареста му, а Хамид се оплака, че в България правата му не се спазват.

Екстрадицията на Хамид беше поискана от Франция заради данни, че е свързан с терористична дейност. В Европейската заповед за арест е посочено, че има информация Хамид да е участвал в организирана престъпна група за подготовка на терористични актове. Според разследващите във Франция, той е искал да се присъедини към "Ислямска държава" в Иран или Сирия. Освен това Хамид е влизал в сайтове с джихадиско съдържание. В момента е студент, неженен и неосъждан.