Гледай
на живо

МВФ понижи прогнозите си за растежа на икономиката след Brexit

Намалението е с 0,1%

Международният валутен фонд понижи прогнозата си за глобалния икономически растеж, тъй като изненадващото гласуване през миналия месец във Великобритания да напусне Европейския съюз натежава върху потребителското доверие и върху нагласите на инвеститорите.

МВФ намали с 0,1% прогнозите си за растежа на световната икономика през тази и следващата година, очаквайки нарастване на глобалния БВП с 3,1% през 2016 г. след аналогичен растеж през миналата година, който беше най-слабия от края на глобалната финансова криза. Фондът очаква леко подобрение на растеж до 3,4% през следващата година, но под предишна прогноза през април за растеж с 3,5 на сто.

МВФ обаче предупреди за наличието на множество заплахи, включващи геополитически сътресения, зараждащия се протекционизъм и терористични атаки, които могат да доведат до още по-сериозно забавяне на икономическия растеж в световен план. Фондът отбеляза, че редица развиващи се пазари все още се борят с негативните ефекти, свързани с забавянето на китайската икономика, с дългосрочния спад в търговията и на цените на суровините.