София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

На Изток: Ключова среща на Борисов и Путин?

БГ- делегацията ще чуе руския прочит на двустранните отношения

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Ключов разговор при среща на четири очи се очаква да проведат Бойко Борисов и Владимир Путин.
 
Визитата на премиера в Москва е на 30 и 31 май. За нея в България информацията дойде от Русия, и то по време на срещата на президента Румен Радев преди седмица с президента Путин в Сочи. Според официалното съобщение на Министерския съвет, в Москва Борисов и Путин ще обсъдят по-нататъшното сътрудничество между България и Русия в областта на икономиката, енергетиката и туризма, както и актуални международни въпроси.
 
В българската делегация са включени вицепремиерът Томислав Дончев и министрите на финансите Владислав Горанов, на енергетиката Теменужка Петкова, на туризма Николина Ангелкова, на културата Боил Банов, както и изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов.
 
 
Това посещение в руската столица ще е първото на Борисов в качеството му на премиер – досега той е бил в Русия два пъти - веднъж като главен секретар на МВР и втори път като кмет на София по покана на тогавашния кмет на Москва Лужков. Буквално в навечерието на започващата утре визита, кабинетът Борисов -3 предприе активни стъпки за рестарт на проекта за АЕЦ "Белене". 
 
Само преди шест години – при първия мандат на Бойко Бориков като министър-председател, ръководеното от него правителство спря всякакви дейности по изграждането на Втора атомна централа край Белене, с аргумента, че, цитирам „това е гьол, който струва 800 милиона лева“.
 
Сега Борисов, възражда реализирането на проекта и призова министрите си да обяснят на хората спокойно и експертно нуждата от нови ядрени мощности. 
 
Според експерти, независимо какъв инвеститор ще бъде привлечен за АЕЦ „Белене“,  строителството ще бъде извършено от руската "Атомстройекспорт", дъщерна фирма на "Росатом", собственик на проекта за втора атомна.