София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

На прощаване Плевнелиев откри президентската библиотека

Тя ще съхранява документи от историята на институцията

7 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Президентската библиотека, която откриваме днес, ще съхрани и представи историята на президентската институция и българската държавност. Тя е свързана неразривно с институцията Президент на Република България, добавя стойност към нея и очертава нейната кауза през годините. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев при откриването на Президентската библиотека на „Дондуков“ 2, цитиран от пресцентъра си.

Специални гости на откриването на Президентската библиотека бяха президентът Петър Стоянов (1997-2002 г.) и дъщерята на президента Желю Желев (1992-1997 г.) Станка Желева.

„Библиотеката ще събира не само книги, но и всичко, което може да покаже историята на президентската институция – тук ще се пазят подаръците, речите, посланията, интервютата, ордените и медалите на българските президенти, както и най-важното и емблематичното за мандатите им“, заяви Росен Плевнелиев и добави, че целта на библиотеката е преди всичко да покаже, че институцията е отворена и винаги гостоприемна за гражданите.

По време на откриването президентът Плевнелиев благодари на своите предшественици на поста за оказаното сътрудничество при набирането на фонда на библиотеката, изложените материали и експонати.

Росен Плевнелиев призова новоизбрания президент Румен Радев да надгражда Президентската библиотека и по време на своя мандат. „Ще се радвам бъдещият държавен глава Румен Радев, който ще стане домакин на библиотеката след броени дни, да я развива и подобрява“, каза президентът.

Освен книги, експонати от историята на институцията и богат мултимедиен материал, в Президентската библиотека е възпроизведен и кабинетът на първия демократично избран президент на България Желю Желев. Държавният глава Росен Плевнелиев отбеляза, че предстои в библиотеката да бъдат изложени и държавните отличия, получавани от българските президенти през годините.

„Тази библиотека ще съхранява духа и на президентската институция, и на българската демокрация“, каза президентът Петър Стоянов и пожела младите хора от всички краища на страната да посещават библиотеката на „Дондуков“ 2, за да си припомнят демократичната история на България и да я отстояват.

„България за първи път се сдоби със свой президент след рухването на комунистическата система, а мандатността, смяната на различни хора, избирани от българския народ, на този пост, всъщност са най-доброто доказателство за голямата промяна, която се извърши в България“, припомни още президентът Стоянов.