София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Над 2 млрд. лева сме похарчили по Коледа

Основно сме харчили за храна, алкохол и горива

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Над 2 милиарда лева сме похарчили за последните 10 дни на миналата година. Традиционно около Коледа и Нова година харчим най-много. Данните на данъчните от дистанционната връзка с касовите апарати показва, че за дните между 20 - 31 декември в последните пет години харчим над 200 милиона лева на ден, оборотите достигат близо 2,5 млрд. лева.

В тези сметки не влизат платените предварително резервации или екскурзии в чужбина. Повече от половината от оборотите са в хранителни магазини, за алкохол и за горива. Сериозна сума остава и в ресторантите. Сега въпросът е как да оцелеем до следващата заплата.

Експертите съветват, ако сме се охарчили много през декември, да преценим от какво да спестим, но да не прекаляваме с кредитните карти и по възможност да възстановим цялата сума до 45 дни, за да не се трупат лихви.