София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Над 30 милиона лева дължат работодателите в България

Жалби за неизплатени заплати са подали около 5000 души

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Така нареченото „модерно робство“, при което работиш без да ти плащат заема все още твърде големи размери в България, това посочи Омбудсманът Мая Манолова.
Всичко това, според Манолова показва ясно, че трябва сериозно да се помисли за промяна в законодателството, която да доведе до дефиниране на понятието трудова експлоатация в българското законодателство.
Все повече са случаите и на неспазване на 8-часовия работен ден, не сключването на трудови договори или полагането на труд при неприемливи условия, посочи още Омбусмана.
На сформираната, съвместно с Фондация „Асоциация Анимус“ кръгла маса на тема „Трудова експлоатация vs. Трудови права права в България- законодателна рамка и предизвикателства“ се повдигана въпросът и за проблемите свързани с трафика на хора, с цел трудова експлоатация, като се посочи, че неговите жертви са нареждат на второ място, веднага след тези с цел сексуална експлоатация, за сметка на това делата за подобни деяния са изключително малко на брой.
Всички присъстващи на дискусията се обединиха около идеята, че нарушаването на трудовите права бързо, лесно и често незабелязано преминава в трудова експлоатация, като е необходимо това да се забелязва от институциите.