София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Над 90 са жертвите на земетресението в Индонезия

Има издадено предупреждение за цунами

6 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Броят на жертвите след силното земетресение на индонезийския остров Ломбок се е увеличил до 91 души и може да расте. Това съобщи за АП официален представител на Националната агенция за предотвратяване на природни бедствия.

Преди това Ройтерс съобщи за 82-ма загинали, припомня ТАСС. Няколко хиляди души са били евакуирани.

Щетите, причинени от земетресението в северната част на острова, се оценяват като "масивни". Хиляди къщи бяха унищожени. Властите предупредиха за опасност от цунами. В редица райони на острова електричеството е прекъснато. Тревога се усеща и на остров Бали, който е най-популярната туристическа дестинация, където обаче няма разрушения.

Президентът на Индонезия Джоко Видодо инструктира кабинета, полицията и военния персонал да ускорят спасителната операция, отбелязва АП.

Според европейско-средиземноморския сеизмологичен център, в Ломбок, в неделя се е случило земетресение с магнитуд 6,6. Епицентърът на земетресението се е намирал на 49 км североизточно от град Матарам и е било на дълбочина 10 километра.

Преди седмица, от друго земетресение на остров Ломбок, загинаха 16 души.