София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Нанков: Хората не са наясно защо поскъпва водата

След Нова година започва общественото обсъждане на Закона за ВиК

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков заяви за NOVA TV, че основните фактори за поскъпването на водата в момента са два. „На първо място, специално в случая с Дива Слатина, имаме промяна през 2015 г., с която се въведе институтът на единната цена на водата, използвана от един и същи оператор на водата. Например, ако в Монтанско имаме различни цени на водата в градовете, сега, на база солидарния модел, имаме единна цена на територията на цялата област", обясни министърът.

Припомняме ви, че в петък Комисията за енергийно и водно регулиране одобри повишаване на цената на водата в 14 области. Най-скъпа вода ще плащат хората във Враца, в Силистра и в Шумен. Там цената става над 3 лева за кубик.

„Новите услуги като пречистване и отвеждане на мръсните води, също струват пари. Нашата основна цел е да запазим водния ресурс, да го направим по-чист и след 10-20 години той да е достъпен за българските граждани, както и в момента", добави министър Нанков.

След Нова година започва общественото обсъждане на Закона за ВиК. А в текстовете се предвижда въвеждането на водни помощи на социално слабите.

Министърът обяви, че на хората не им е обяснено защо се предприема увеличението на цената на водата.

„Държавата, за да инвестира във ВиК инфраструктура, трябва да изразходва средства или от държавния бюджет, или от цената на услугата, която е такса за това как ВиК оператора предоставя услугата и за това каква услуга предоставя. Ако изходим от това, че данъци не трябва да ги пипаме и държавата ще продължи своята роля във все по-малкото разпределяне на публичните блага, ние трябва да гарантираме по-добро качество на услугата чрез по-висока такса на всички български граждани. Средата на 2018 г. това ще влезе в сила", обясни Нанков.

"Периодичен мониторинг ще се прави от КЕВР", каза още министърът. Според Нанков, ако има закононарушения КЕВР също подлежи на контрол.

По думите му в разработвания в момента от Министерството закон за ВиК се предвижда сериозен механизъм, за да може да има гарантирано потребление на вода на ниска цена.