София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Нападение с микробус в Германия, има жертви

Ранени са най-малко 20 души

6 годиниИнциденти 1 Боряна Райчева

Шофьор на микробус се вряза вчера към 15:26 минути в тълпа от пешеходци до заведение в германския град Мюнстер, това съобщават световните информационни агенции.
 
При нападението са загинали трима души, като други най-малко 20 са ранени, 6 от които са в тежко състояние и са настанени в болница.Малко сред атаката, шофьорът на товарния автомобил се е самоубил. 
 
Първоначално се считаше, че става дума за терористичен акт, на този етап властите работят по няколко версии, като водеща е тази, че нападението е извършено от психичноболен. 
 
"Центърът на Мюнстер беше отцепен заради мащабната полицейска акция. Десетки линейки извозиха пострадалите, а за най-спешните случаи бяха изпратени хеликоптери. Към жителите на града беше отправен апел да не излизат от домовете, въпреки това десетки от тях събраха кураж и отидоха да дарят кръв за ранените.", разказа пред „Нова телевизия“ наша сънародничка, живееща в Германия. Тя сподели още, че минути преди нападението е обмисляла заедно със семейството си да седне във въпросното заведение, но нещо я накарало да не го прави. 
 
От Българското външно министерство обявиха, че сред загиналите и пострадалите няма български граждани.
 
Иво Кънчев, който живее в Мюнстер от 2001-ва година каза отново пред „Нова телевизия“, че според германските медии като „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” извършителят, който е немски гражданин, не е бил родом от града, но дълго живеел в него. „Жертвите са идентифицирани – мъж и жена, които най-вероятно са били гости на града”, заяви Кънчев.
 
Очаква се тази вечер министър-президентът на областта, заедно с федералния министър на външните работи да пристигнат в Мюнстер.