Гледай
на живо

Народният театър "Иван Вазов" краси София повече от век

Навършват се 110 години от откриването

Сградата на Народния театър "Иван Вазов" в София отбелязва 110 години от откриването си, съобщи БГНЕС. На днешния ден през 1907 г. в столицата отваря врати изключително красивата барокова сграда на първата сцена на театъра. Зданието е построено по проект на виенски архитекти на мястото на бившия дъсчен театър "Основа".

Народният театър отваря врати на 3 януари 1907 г. със специално представление. По време на спектакъл през февруари 1923 г. избухва пожар, който унищожава театъра. От там нататък започва новата история на сградата, която се строи по проект на немски архитект от 1926 до 1929 г. Освен изграждането на новата железобетонна конструкция, от Германия е доставена сценична механизация, каквато по това време имат само най-добрите театри в европейските метрополии. Тази техника работи от 1929 г. и до днес, като се използва във всички представления на Голямата сцена на театъра.

При бомбардировките над София на 10 януари 1944 г. е разрушено Южното крило на театъра, което е възстановено две години по-късно.