София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

НАТО С КОМАНДЕН ЦЕНТЪР В БЪЛГАРИЯ

НАТО ОТВРЪЩА НА РУСИЯ С ПОВЕЧЕ ВОЕННИ СИЛИ В ШЕСТ ДЪРЖАВИ

9 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

В България ще бъдат създадени командни и контролни центрове – това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Освен у нас, такива ще бъдат изградени и в Естония, Литва, Латвия, Румъния и Полша.
Според Столтенберг те ще осигурят по-тясната връзка между НАТО и въоръжените сили на шестте държави. Подобни укрепления на източните граници на НАТО се изграждат за първи път от края на Студената война, заяви още той, цитиран от БТА. Според генералния секретар центровете са ключови и заради ученията, които ще се извършват в тях.
Столтенберг заяви намеренията за постоянни сили на НАТО в България още при визитата си у нас миналата седмица. Дни след това страната ни се договори със северната ни съседка Румъния за подсилване на източния фланг.
Решенията за повишено присъствие на военни сили в източните държави на организацията ще бъдат окончателно потвърдени на срещата на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел.
Създаването на елементи за командване и контрол в шестте държави е предизвикано от нарастващите военни разходи на Русия, които контрастират на намалените от НАТО бюджети в тази посока. Така от организацията отвръщат на непрестанната военна агресия на Русия към други държави от Европа.
Столтенберг заяви още, че през изминалата година са били прехванати 400 полета на руската военна авиация. Това е с 4 пъти повече от военновъздушните сили на Москва, активизирани през 2013 г.
Предстоят разговори между генералния секретар и руския външен министър Сергей Лавров на конференция в Мюнхен, където да бъдат водени отворени дискусии за политическата и военна комуникация между НАТО и Москва. Тя беше поставена под въпрос заради разразилите се сражения в Източна Украйна. От времето на боевете НАТО преустанови сътрудничеството на Русия в борбата с тероризма.